REGO-FIX rendszerek

ER rendszermicRun® rendszer

A powRgrip® rendszer
A nagysebességű (HSC) és nagyteljesítményű (HPC) megmunkálások során alkalmazott szerszámokat a legújabb fejlesztésű bevonatok, alapanyagok és geometriák jellemzik. A maximális teljesítmény eléréséhez az ilyen kiváló minőségű szerszámoknál a hagyományos megfogási rendszer általában nem megfelelő. Egy rossz választás a szerszám hatékonyságát, teljesítményét jelentősen ronthatja.

Az ilyenkor fellépő szerszámvibráció kihat a körfutáspontosságra, túlterheli az orsócsapágyakat, rontja az adott szerszámmal egyébéként elérhető felületi minőséget, nem utolsósorban negatívan hat a szerszám éltartamára. A szerszám eltörhet, károsodhat.

A szigorú pontossági követelmények és sebességigények alapján tervezett powRgrip® esetében ez a probléma ismeretlen. Nem véletlen tehát, hogy a powRgrip® ma a legmerevebb befogási rendszernek számít világszerte. A tech-

nológia hitelességét és tökéletességét bizonyítja, hogy más élvonalbeli gyártó is átvette a REGO-FIX fejlesztését és saját programjába emelte. A powRgrip® azonban minden esetben a svájci cég gyáraiban készül.

A befogási rendszer megválasztása
A forgácsolás terén a HSC (nagysebességű) és HPC (nagyteljesítményű megmunkálás) felé mozduló trend valóban arra ösztönzi a szerszámbefogó gyártókat, hogy a befogási rendszerek terén folyamatosan innovatív megoldásokkal szolgáljanak a megmunkálások során elérhető konzisztens minőség és maximális teljesítmény érdekében.A HSC megmunkálásoknál a szerszáméltartamot befolyásoló kulcstényező a körfutáspontosság, míg a nagy előtolási értékek és magas forgácseltávolítás melletti HPC megmunkálásoknál a kellő merevséget biztosító megfogási erő a legfontosabb faktor.

A szerszámbefogók felé támasztott legfontosabb követelmény tehát a szerszám biztos, nagy ismétlési pontosságú, merev és precíz megfogása. Mindez a mai feszített megmunkálási körülmények között különös fontossággal bír.


A befogó választásakor a felhasználó számos lehetőség közül választhat. A döntéskor az alternatívák előnyeit és hátrányait kell számba venni. A biztos, pontos, és ma elérhető legmerevebb befogást biztosító szerszámbefogó rendszer a REGO-FIX mechanikus powRgrip® befogórendszere, amely a cég korábbi fejlesztéseivel teljes összhangban áll. (1973-ban ugyanis a REGO FIX szabadalmazta az ER néven már világszerte ismert és számos cég által másolt befogópatront.)A powRgrip® egy mechanikus megfogáson alapuló rendszer, amely rendkívül pontos (3mikronos körfutáspontosság), tartós, gyors és könnyű szerszámcserét tesz lehetővé, és napjainkban a legmerevebb megfogást biztosító befogórendszernek számít.

Alkalmazás
A powRgrip® rendszer a szerszámbefogóból, patronból és a megfogó erőt generáló hidraulikus szorító munkapadból áll. A legtöbb szerszámméret esetén a powRgrip® a zsugorkötéses befogórendszerekkel szemben erősebb és merevebb megfogást biztosít.
A szerszámot – fúrófejet vagy a marót – a kúpos patronba fogják. A befogóba helyezéskor a patron hézagosan illeszkedik. Ez a hézag az ún. ékelődő, szilárd sajtoló-illesztés. A powRgrip® 6 tonnás erővel szorítja a patront a befogóba, ezáltal a befogó enyhén kitágul, és az anyag rugalmasságát kihasználva ismét ráfog a szerszámra.

A legmerevebb befogási rendszer előnyei
A powRgrip® befogás alkalmazása során a többszörös szerszáméltartam növekedés és a termelékenységi ráták jelentős mértékű javulása egyidejűleg volt tapasztalható. A szerszám tartósabb, termelékenyebb lett. A zsugorkötésnél és a hidraulikus megfogásnál merevebb, szorosabb megfogás gyakorlatilag kiiktatja a befogásból adódó vibrációt és így a nagysebességű, nagyteljesítményű illetve nagypontosságú megmunkálások során jelentősen javul a megmunkálás minősége, pontossága és növekszik a szerszám éltartama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Df dt at Jd